top of page

Záludnosti při koupi stavebního pozemku

Aktualizováno: 2. 4. 2022




Na co si dát pozor při koupi stavebního pozemku ? Je toho dost, tak pojďme na to.

V dnešním článku vám ukážu stručný plán kam se krok po kroku vydat, poté co si pozemek prohlídnete a budete zvažovat jeho koupi…..


1) Zvonek u souseda, není nic horšího než si postavit vysněný dům na vysněném místě se sousedem, který nesnáší děti, nebo je to odpůrce grilování, nebo je to psychopat jako Samuel L. Jackson ve filmu Dům na špatné adrese (doporučuji :D), což asi z prvního setkání nepoznáte, ale lecco vám první setkání napoví. Nebojte se a udělejte to.


2) Odbor územního plánování dané obce, jelikož pokud je pozemek veden na katastrálním úřadu jako zahrada, trvalý porost nebo jakkoliv jinak, tak ve skutečnosti to neznamená, že není určen k zástavbě rodinným domem, zásadní je co o možné zastavitelnosti pozemku říká územní plán.


3) Stavební úřad, jelikož na odborech územního plánování nevědí všechno, je dobré se zastavit i zde a zeptat se na plánované stavební uzávěry. Pokud je v okolí pozemku například trať, je možné, že se plánuje její rekonstrukce a stavební úřad, tak v určitém okruhu zamítne všechny budoucí stavby.


4) Odbor životního prostředí dané obce, ať nejste nemile překvapeni, až vám stavbu zamítnou jelikož na pozemku se vyskytuje vzácný motýlek, žabka nebo rostlinka apod… mluvím ze zkušenosti a návštěva životního prostředí se vám určitě vyplatí.


5) Hasičský sbor, pokud v okolí nejsou stavby a i když tam jsou, můžou do vaši stavby hodit vidle hasiči, pokud šířka příjezdové komunikace nebude odpovídat jejich požadavkům. Ke každé budoucí stavbě musí mít hasiči zajištěn přístup a možnost s hasičským vozem manipulovat. S hasičským sborem není problém se domluvit, na místo přijedou a přístup vyhodnotí.


6) Katastrální úřad, ten především z toho důvodu, abyste si do detailu zjistili čí jsou přístupové cesty, jak jsou zapsány v katastru (zdali jako cesty), zda na nich jsou zajištěny věcná břemena v případě osobního vlastnictví někoho jiného než obce, a také šířku dané přístupové cesty, jelikož pokud bude v územní plánu navržena u vašeho pozemku výstavba dalších 50 domů, buďte si jisti, že komunikace a její rozměry budou pro povolení stavby zásadní. A v neposlední řadě z listu vlastnictví zjistíte vlastnické vztahy a omezení.


7) A pak samozřejmě zjistit možnosti napojení sítí pokud na pozemku již nejsou, dnes již lze snadno požádat online jak vodárny dané obce, tak společnost Čez k vyjádření se k dostupné kapacitě požadovaného napětí, respektive možnosti napojení řadu a kanalizace. No, ale co když v místě není možné napojit kanalizaci ani vodovod. Trvejte na zpracování hydrogeologického posudku pro možnost vsakování na pozemku a hydrogeologického posudku pro vrt, před tím než vaše životní investice použijete na koupi pozemku, kde si tak maximálně opečete buřty.


JEDNODUŠE ŘEČENO ZJIŠŤUJTE OD SOUSEDŮ, LÍTEJTE PO ÚŘADECH, PTEJTE SE A POŽADUJTE MAXIMUM MOŽNÝCH INFORMACÍ A DOKUMENTŮ A BUDŤE DŮSLEDNÍ.

NEBO SE OBRAŤTE NA LIDI, KTEŘÍ SE TÍM ŽIVÍ A DOKÁŽOU VÁM PORADIT.



270 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page